VJETROVI KOJI OPLOĐUJU

This post is also available in: English, German, Albanian, Arabic, Turkish

Istraživanja fizičkih fenomena vezanih za biljke pokazala su značaj oplođavajuće osobine vjetrova. Vjetar igra važnu ulogu u reprodukciji biljaka jer prenosi polen. Vjetrovi oplođavaju i kišne oblake koji su također jedan od važnih faktora za održavanje života na Zemlji.

Mi šaljemo vjetrove da oplođuju … (15:22)

Prije nego što se podignu u više slojeve atmosfere, gasovite ultramikroskopske čestice tekućine ili aerosoli miješaju se sa česticama prašine koje vjetar donosi sa kopna. Vodena para se kondenzira oko ovih čestica. Bez njih vodena para ne bi mogla formirati oblak. Oblaci nastaju tako što vjetrovi oplođuju vodenu paru česticama koje prenose. Da vjetar ne obavlja ovu svoju funkciju, ne bi mogli nastati kišni oblaci. A bez kiše život bi bio nemoguć. Vjetrovi imaju i druge funkcije. Oni nose tonama teške pozitivno i negativno naelektrizirane oblake. Bez vjetrova ne bi bilo ni oblaka; čak i kada bi postojali, praznili bise iznad okeana i mora iz kojih su se isparili i bio bi nemoguć opstanak životinja, biljaka i čovjeka. Dakle, oblaci nastaju zahvaljujući vjetrovima, koji omogućavaju padanje kiše bez koje ne bi bilo života na Zemlji. Ponovno smo svjedoci Stvoriteljevog savršenog stvaranja.

FANTASTIČNI SISTEM VJETROVA

Kur’an je skrenuo pažnju na vjetar kao neizostavni uvjet za održavanje života i naglasio njegovu ulogu oplođavanja i činjenicu da je jedno od savršenih djela Allahove stvaralačke moći. Mnogi faktori, kao što su rotacija Zemlje, konfiguracije zemljišta zone niskog i visokog pritiska, utječu na nastanak vjetra. Kada Zemlja ne bi imala nagib ose od 23,5 stepeni, ne bi bilo zahlađenja na Južnom i Sjevernom polu i utjecaj Sunca ne bi bio različit za svaki dan. Smanjenjem temperaturne razlike između ekvatora i polova, osigurana je umjerenost snage vjetrova. Da nije tako, da je konfiguracija zemljišta drukčija, vjetrovi koji pušu od polova prema ekvatoru i od ekvatora prema polovima mogli bi se pretvoriti u razorne oluje.
Osim toga, zbog različite debljine atmosfere na polovima i ekvatoru, u gornjem dijelu zraka formiraju se jedne, a u donjem dijelu druge struje. Tako se osigurava puhanje vjetra iz različitih smjerova. Da bi različiti vjetrovi mogli dorpijeti u sva područja Zemlje, planine, poljane i visoravni su tako podešeni da se oko svih područja neizmjenično rađaju sistemi toplih i hladnih struja. Kao što se vidi, sve je međusobno povezano; od vjetrova do kiše, od planina do polja, od rotacije Zemlje do regulacije temperature. Ko je stvorio jednu od ovih pojava, On je stvoritelj i svih ostalih. S obzirom da je svaka od ovih pojava vezana za ostale, nemoguće je razmišljati suprotno tome. Ovo jedinstvo u pojavama na Zemlji upućuje na jednog Stvoritelja. Preciznost, savršenstvo i detalji u ovim kreacijama upućuju one koji žele shvatiti na neograničenost Njegove moći, umjetnosti, znanja i sile.
Pored ugodnosti, koju osjetimo kada, prilikom ljetne vrućine, puhne vjetar, prisjetimo se i detalja koje je kreirao Stvoritelj ovog vjetra. Vjetar je i matematika, i umjetnost, i moć, a i znanje. Ovi fenomeni nam govore kako su sve pojave u svemiru kreirane na savršen način, da među njima nema ništa nekontroliranog, da, prema tome, ni mi, kao dio ovih pojava i formacija, ne postojimo tek tako. Vjetar, bilo da puše sa sjevera, bilo s juga, prirodna je pojava, koju je, u svakom njenom obliku, naš Stvoritelj kreirao i potčinio je fizičkim zakonima i bez koje bi naš život bio nemoguć.

…i promjena vjetrova – dokazi su za ljude koji imaju pameti. (45:5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *