PULSARI

This post is also available in: English, German, Albanian, Arabic, Turkish

Riječ ”tariq” jezički je izvedena iz korijena ”tareqa”, u značenju ”kucati, udarati, lupati”. U velikom broju prijevoda Kur’ana riječ ”Tariq” je uzeta kao lično ime, što nije pravilno.

Tako mi neba i Tarika! A znaš li ti šta je Tarik? Zvijezda koja probija! (86:1-3)

Ova riječ može također značiti i ”pulsirati”, poput kucajućeg srca, iz čega je izveden pojam ”pulsar”, što označava objekat koji je veoma daleko u svemiru i poput zvijezde proizvodi radio signal.

MALI ZELENI LJUDI IZ SVEMIRA

Jocelly Bell sa engleskog Cambridge univerziteta je 1967. godine iznenada naišao na gravitacijsko polje milion puta veće od Sunčevog. Objekat je emitirao pravilne otkucaje nalik otkucajima srca. U to vrijeme se nije znalo da u svemiru postoji neko nebesko tijelo koje bi moglo biti izvor ovako pravilnih otkucaja. Zbog toga se došlo do zaključka da te signale odašiljaju inteligentna bića sa drugih planeta. S velikim uzbuđenjem štampane su pozivnice, obaviještene su medijske kuće i organiziran pompezni seminar. LGM (Little Green Men – mali zeleni čovjek) značilo je da su otkrivena inteligentna bića u svemiru i da je sa njima uspostavljan kontakt putem radio signala. Nedugo zatim otkriven je izvor spornih radio signala. Bila je neutronska zvijezda, nebesko tijelo koje se okreće nepojmljivo velikom brzinom. Neutronske zvijezde tako su dobile još jedno ime, pulsari. Jocellynino otkriće nije omogućilo uspostavljanje kontakta sa svemircima, ali je osiguralo otkriće pulsara. Riječ ”pulsar” i ”pulsirajuća” su u skladu sa riječju ”Tariq”, koja se spominje u Kur’anu, a koja znači ”onaj koji kuca, kucač”.

ZNATE LI ŠTA JE PULSAR?

U drugom ajetu sure ”At-Tariq” čitamo ”A znaš li ti šta je Tariq?” Jedna kašičica materije iz pulsara teži milijardu tona. Kada bi na zemlju pao samo djelić materije sa pulsara, probušio bi Zemlju i izašao na drugom kraju planete. Zamislite, kašičica bilo koje materije sa zemlje teži svega nekoliko grama! Ove činjenice dovoljno govore o tome koliko je teško shvatiti pulsar. Pulsar nastaje sažimanjem zvijezde nekoliko puta većih od Sunca. Prečnik pulsara iznosi oko 15 do 20 km. Kada bismo na takav način sabili i naš planet, bila bi to sfera prečnika od svega 100 metara. Zemlji treba 24 sata da se okrene oko svoje ose, dok se pulsar oko svoje ose obrne nekoliko puta u sekundi. Sve ove činjenice pokazuju kako je teško pojmiti pulsar.

HAJDE, IZMISLITE NEKU MUDŽIZU?

Neki su pokušali identificirati zvijezdu sponemutu u navedenim ajetima i tvrdili da je to neko konkretno nebesko tijelo, Saturn ili Venera. Mustafa Mlivo, koji smatra da su to pogrešne pretpostavke i, ističući da Tariq nije ništa drugo do pulsar, kaže:
”Karakteristike nebeskog tijela koje se spominje u prva tri ajeta sure ”At-Tariq” su:
1- Ono pulsira (kuca);
2- Zvijezda je
3- Probija, buši, prodire

Nijedna planeta Sunčevog sistema ne posjeduje ove osobine budući da:
– nijedna planeta ne pulsira tako da ostavlja utisak kucanja, otkucaja,
– nijedna od njih nije zvijezda, nego su to hladna nebeska tijela,
– nijedna od njih ne proizvodi tako snažnu radijaciju.”
Kao što je to očito, Kur’an govori o zvijezdi koja je otkrivena tek 1970. godine. Zbog toga što niko nije mogao pretpostaviti šta znači pulsirajuća zvijezda, riječ ”Tariq” se u prijevodima najčešće ostavljala neprevedena, a u fusnotama, rječnicima i tefsirima objašnjavalo se njeno značenje.
Kur’an, čija je svaka rečenica, svaka riječ prepuna dubokih značenja, još uvijek krije misteriozne istine koje treba otkriti. Što više proučavamo Kur’an, sve smo prosvjetljeniji i sve smo učeniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *